De wondere wereld van wetenschap en techniek in een sporthal

De wondere wereld van wetenschap en techniek in een sporthal

Een reis door de tijd
In sporthal De Weijver beleefden circa 1750 leerlingen van groep 7 techniek en wetenschap. Ze maakten, ontwierpen, ontdekten, en onderzochten. Er waren 25 verschillende workshops.

Wethouder Vincent Buis van de gemeente Opmeer opende het Promotie Evenement Techniek (PET) dat plaatsvond op 24 en 25 november. Hij sprak de eerste groep leerlingen en leerkrachten en begeleiders toe, waarna zij met z’n allen aftelden naar het moment van de opening. Hij knipte een rood/wit afzetlint door, waarmee hij die ochtend ruim driehonderd leerlingen toegang gaf tot de sporthal die vol stond met mooie doe-opdrachten, technische installaties, werkbanken en ontdektafels.

De enthousiaste leerlingen gingen tijdens diverse workshoprondes solderen, haargel maken, auto’s en bruggen bouwen, werken met hout en metaal, vliegen met drones en aan de slag met elektrotechniek. Ook ontdekten ze met Minecraft de wereld van datacenters en klommen ze op een landbouwvoertuig dat vol zat met hightech apparatuur. Zo was er voor iedereen iets te doen en maakten de leerlingen spelenderwijs kennis met toepassingen uit de 7 werelden van techniek. “Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd mooie techniekbelevingen hebben,” zegt Gerda Venema, projectleider van PET West West-Friesland. “Zo leren ze techniek kennen en waarderen, waardoor de kans groter is dat ze in het voortgezet onderwijs voor techniek en bètavakken gaan kiezen. Er is een tekort aan technici op de arbeidsmarkt, met het PET Event dragen wij een steentje bij aan het oplossen van dit probleem.”

West-Friese bedrijven en vmbo-, havo- en vwo-scholen uit de regio verzorgden de verschillende workshops. Kijk voor meer foto’s op de website of op Facebook van PET. Volgend jaar is er weer een PET Event in Hoogwoud.

PET West-Friesland in Hoogwoud wordt mede mogelijk gemaakt door de stichtingen Allure, Talent, SKO West-Friesland en Penta, door de West-Friese gemeenten, TechniekPact West-Friesland, Microsoft en Protonic Holding B.V.

PET Events is een activiteit van Techno Challenge, ondersteund door provincie Noord-Holland, OOM, A+O Metalektro, Koninklijke MetaalUnie en Jet-Net.